Skala pH
To ilościowa
skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Skala ta
jest oparta na aktywności jonów hydroniowych [H3O+]
w roztworach wodnych.
w roztworach wodnych.
Tradycyjnie pH definiuje się jako:
pH = -log10[H3O+]
czyli ujemny logarytm dziesiętny
aktywności jonów hydroniowych wyrażonych w molach na decymetr sześcienny.
Współcześnie jednak nie jest to ścisła definicja tej wielkości.
Pojęcie pH wprowadził duński biochemik Søren Sørensen w 1909
r.
Oryginalnie pH zostało zdefiniowane
jako ujemny logarytm stężenia jonów wodorowych (H+). Współczesne badania
wykazały jednak, że wolne jony wodorowe (wolny proton) nigdy nie występują w
roztworach wodnych, gdyż ulegają natychmiast solwatowaniu według równania:
H+ + H2O → H3O+
W wielu podręcznikach jednak, dla
uproszczenia, pomija się ten fakt i nadal podaje się starą definicję skali pH.